Waarom is het volgen van een EHBO cursus zo belangrijk

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En we hebben er allemaal weleens mee te maken gehad. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat zich bezeert tijdens een rondje fietsen. Of aan die keer dat je je vinger brandde aan de pan. Gelukkig zijn dit slechts kleine ongelukjes. Maar het is toch fijn om te weten hoe je moet handelen. Zeker wanneer het plotseling gaat over grotere ongelukken. Het volgen van een EHBO cursus is daarom van groot belang. Maar wat leer je daar nou precies?

Het verbinden van wonden

Tijdens een EHBO cursus, of BHV cursus, leer je hoe je adequaat kunt reageren op verschillende soorten ongevallen. Dit betekent dat je onder andere leert om verschillende soorten wonden te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken, maar ook aan bijvoorbeeld diepe schaafwonden. Je leert het verschil te zien tussen verschillende soorten verband, zodat je altijd de juiste weet te vinden. Én je leert natuurlijk hoe je snel een sterk verband kunt aanleggen.

Het verzorgen van brandwonden

Een ander zeer belangrijk onderwerp binnen de EHBO cursus, is het verzorgen van brandwonden. Bij brandwonden is het van het grootste belang om de juiste kennis van zaken te hebben. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle verbanden geschikt voor het verbinden van een brandwond. Je leert onder andere welk verband je moet gebruiken, en hoe koud het water moet zijn om een brandwond te koelen.

Reanimeren

En we kunnen natuurlijk geen lijst maken zonder het benoemen van de reanimatie. Dit is misschien wel het onderdeel waarvoor de meeste mensen een EHBO cursus volgen. De reanimatie begint met een stukje theorie. Hier leer je onder andere hoeveel borstpompen je moet uitvoeren voordat je overstapt op de beademing, en hoe snel je moet tellen. Vervolgens ga je deze lesstof in de praktijk brengen, door te oefenen op een reanimatiepop. En tegenwoordig mag ook de AED niet ontbreken tijdens de cursus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *